فیلم اجرای سقف کوبیاکس Cobiax
یکی از مصالح نوین که چندی است توسط شرکتهای ایرانی از بازار سویس وارد ایران شده است کوبیاکس است که در انعطافپذیری در معماری بسیار مؤثر است. فناوری کوبیاکس با فراهمسازی امکان اجرای یک دال بتنی یکپارچه در دهانههای بزرگ تا دهانههایی تا ۱۸ متر بدون استفاده از تیر ؛ بهطورکلی موجب صرفهجویی در مصالح و کاهش هزینههای ساخت میگردد. اساس طراحی تکنولوژی Cobiax مبنی است بر سقف سازهای با ویژگی «سقف دال ۲ طرفه» مشابه سقفهای بتنی دال ۲ طرفه مرسوم با این تفاوت که هسته بتن مرکزی در محلهایی که کاربرد سازهای ندارد با گویهای توخالی جایگزین میگردد. (جنس این گویها پلیاتیلن بازیافت یا پلی پروپیلن است) بدینصورت که این گویها در حدفاصل مشهای میلگردی بالا و پایین قرار میگیرند. در فیلم اجرای سقف کوبیاکس Cobiax بهخوبی قابلمشاهده است.
با توجه به اینکه در دالهای بتنی ۲ طرفه مشکل تحمل نیروی برشی وجود ندارد، مشکل طراحی این نوع سقف بر مبنای حذف قسمتی از بتن میانی و ایفای عملکرد دال ۲ طرفه است.در فنآوری Cobiax با حذف بار مرده غیرسازه ای خاصیت باربری ۲ محوره همچنان حفظ میگردد. همچنین با شکلگیری غشای بتنی مستحکم در قسمت فوقانی و تحتانی دال به همراه شکلگیری شبکه تیرچههای داخلی در ۲ امتداد در اثر قرار دهی گویها در سرتاسر فضای میانی دال بتنی میتوان باربری مناسبی را برای این دال متصور شد.
اصول طراحی سقف کوبیاکس
در فناوری کوبیاکس بار مرده غیرسازه ای در دال سقف حذف و خاصیت مقاومت دومحوره حفظ میگردد.همچنین با شکلگیری غشایی بتنی مستحکم در قسمت فوقانی و تحتانی دال به همراه شکلگیری شبکه تیرچههای داخلی در دو امتداد در اثر قرار دهی گویهای توخالی در سرتاسر فضای میانی دال بتنی میتوان باربری بسیار مناسبی را برای این دال متصور شد.
روش اجرا سقف کوبیاکس
در حدفاصل مشهای میلگردی بالا و پایین بهجای بتن غیر سازهای، گویهای پلاستیکی توخالی از جنس پلیاتیلن بازیافتی قرار میگیرند. نتیجه این امر: دالی است که حدوداً 30 درصد وزن کمتری نسبت به یک دال مشابه توپر دارد. این موضوع باعث میشود صرفهجویی قابلملاحظهای در وزن تمامشده سقف و مواد اولیه و مصالح کل ساختمان حاصل شود و همچنین کاهش هزینههای اجرایی سازه را به دنبال دارد.
مزايای سيستم کوبياکس در مقايسه با ساير سقف های رايج
در سیستم Cobiax اعضای دال سقف شامل بتن، آرماتور، توپیهای توخالی پلاستیکی، و قفسه مسلح است. توپیهای توخالی در هسته مرکزی قفسه مسلح قرارگرفته و یک قفسه مدولار مسلح ایجاد میکند. این کیج مسلح مابین ۲ لایه آرماتور زیرین و رویین دال قرارگرفته و با حذف بتن غیر باربر از درون دال موجب سبک سازی آن میشود. در این سازه سیستم مقاوم در برابر نیروهای جانبی سازه شامل ترکیب دال و ستون (تقریباً قاب ساده) و دیوار برشی بتنی با شکلپذیری متوسط میباشد.
مزايای فنی سقف کوبیاکس
- باربری ۲ محوره
- بهینه سازی المان های عمودی مانند ستون ها و دیوارهای برشی (ستون های لاغرتر، کاهش ۴۰ درصدی حجمی و عددی ستون ها) ،بهینه سازی دال و فونداسیون (کاهش بارهای وارد بر پی، دال های تا ۳۰ درصد سبک تر) ،بهینه سازی المان های سخت کننده (کاهش بارهای افقی)
- کاهش ارتفاع کلی سازه (بهینه سازی ارتفاع سقف)
- کنترل خیز بهتر
- مقاومت بهتر در برابر نیروهای زلزله (کاهش اثر آسیب های لرزه ای، کاهش ارتفاع و سبک شدن سازه)
- حذف تمام تیرهای اصلی
مزايای اقتصادی سقف کوبیاکس
- کاهش مصرف بتن
- کاهش المان های سازه ای
- کاهش مصرف آرماتور
- کاهش زمان ساخت
- کاهش هزینه های اجرای تأسیسات (حذف تیرها و مشکلات ناشی از آویز تیرها)
- کاهش ارتفاع کلی سازه به دلیل بهینه سازی ارتفاع سقف
دلايل انتخاب و ورود تکنولوژی کوبياکس به کشور عبارتد از:
- صنعتی سازی
- عدم نیاز به سرمایه گذاری زیاد برای احداث کارخانجات مواد اولیه
- عدم نیاز به نیروی کار خیلی متخصص و امکان استفاده از نیروهای موجود
- امکان احداث کارخانجات تولیدی در اقصی نقاط کشور
- عدم وابستگی به خارج از کشور سازگاری با مباحث و مقررات ملی ساختمانی کشور
- اقتصادی بودن تکنولوژی و امکان رقابت با سیستم های رایج
- انعطاف پذیری سیستم در ارتباط با مسآله معماری و سازه ای
- تکنولوژی دوستدار محیط زیست
گفت و گو