آزمایش راکول
هدف از انجام آزمایش راکول مقایسه سختی فلزات است. استنلی راکول (Stanley P.Rockwell) آزمایش راکول را ابداع کرد. راکول به عنوان یک متالوژیست در یک شرکت بزرگ یاتاقان سازی کار می کرد و به دنبال یک روش غیر مخرب سریع بود تا ببیند آیا عملیات گرمایی روی یاتاقانهای ساخته شده موفق است یا خیر. در آن زمان تنها آزمایش های سختی موجود ویکرز و برینل بود. آزمایش ویکرز وقتگیر و آزمایش برینل گران بود.
راکول برای رفع نیازهای خود آزمایش راکول را ابداع کرد. مجموعه عوامل ذکر شده سبب شد تا استفاده از روش پیشرفته راکول در دنیا مرسوم گردد. آزمایش راکول به اپراتور این امکان را می داد تا سختی مواد گوناگون با اندازه های مختلف را در طی فقط چند ثانیه و با صحت کامل بدست آورد. روشهای انجام آزمایش راکول در استانداردهای زیر تعریف شده است:
- ASTM E18 Metals
- ISO 6508 Metals
- ASTM D785 Plastics
انواع آزمایش راکول
دو روش کلی در آزمایش سختی وجود دارد:
- راکول: بار کوچکتر (اولیه) ۱۰kg.f است و بار اصلی (ثانویه) ۱۵۰-۱۰۰-۶۰ kg.f است.
- راکول سطحی: بار کوچکتر (اولیه)۳kg.f است و بار اصلی (ثانویه) ۱۵-۳۰-۴۵ kg.f است.
در هر دو روش اهرم (عامل نفوذ کننده) ممکن است مخروطه الماسه (زاویه ۱۲۰ درجه) یا ساچمه فولادی باشد که بسته به خصوصیات مصالح بکار می روند.
آزمایش راکول بواسطه عدد سختی و معرفی روش انجام آزمایش که با یک علامت H.R. نشان داده می شود ارزش پیدا می کند. برای این آزمایش ۳۰ مقیاس وجود دارد. اکثراً از روشهای B و C برای تست فولاد و برنج و دیگر فلزات استفاده می شود. انتخاب این روشها علاوه بر نوع بار (بارهای ثانویه) به اندازه مخروطه الماسه و ساچمه فولادی سر اهرم بستگی دارد. اگر روشی برای تعیین سختی وجود نداشت و یا در روش انتخابی تردید وجود داشت بوسیله عوامل زیر روش انتخابی را تعیین و یا تایید میکنیم:
- نوع مصالح
- ضخامت قطعه
- محل انجام آزمایش
- محدودیت انجام روش انتخابی
روش انجام آزمایش راکول
- اهرم اعمال بار به طرف پایین حرکت داده می شود و بر روی قطعه قرار می گیرد.
- بار اولیه ۱۰ کیلوگرم اعمال می شود.
- بار ثانویه با فشار پدال دستگاه وارد می شود و عقربه گیج حرکت می کند.
- نقطه توقف عقربه عدد سختی را به ما می دهد (برای هر روش آزمایش گیج دستگاه را باید تنظیم کرد).
گفت و گو